Wat ik mezelf had willen leren – 3. Alles is een goede keuze.

Learning 3: Alles is een goede keuze.

“I never fail, I either succeed or I learn”, Nelson Mandela heeft zó veel wijze uitspraken gedaan dat hem quoten bijna voelt als het quoten van een Xenos-bordje. Maar, beste lezer, het is helemaal niet gek dat deze quote zo vaak herhaald wordt. Hij is namelijk hartstikke waar!

Ik heb naar mijn mening gevochten voor de ontwikkelingsstappen die ik heb mogen maken. Ik heb heel hard gewerkt en bij élke stap die ik op het vlak van persoonlijke groei zette was ik bang de verkeerde keuze te maken. Ik wilde zó graag een goede keuze maken, dat ik geneigd was enkel een keuze te maken als de uitkomst al bekend zou zijn. Ooit vertelde iemand me dat ik leef met de handrem er nog op. Misschien had hij gelijk. Eén van de dingen die ik mezelf had willen leren is dan ook om lekker die keuze gewoon te maken. Uiteindelijk is het namelijk gewoon allemaal goed gekomen!

Gewoon doen

Herken je jezelf hierin? Dan bezorgt bovenstaand tussenkopje je vast ook enorme kriebels. Ik heb in mijn leven zo vaak te horen gekregen dat je ‘gewoon maar moet kiezen’ of ‘gewoon maar ervoor moet gaan’ en ik dacht altijd yes.. Makkelijk gezegd. Nu nog steeds moet ik het leren hoor, maar waar ik al wel achter ben is dat élke keuze een goede keuze is. Oké de keuze om ergens in de sloot te springen of op een brandend gebouw af te rennen is niet per se verstandig… maar carrièregewijs kan er eerlijk gezegd heel weinig gebeuren wanneer je niet gaat voor de beste optie. Je leert dan immers wat je niet wil en dat is ontzettend waardevol!

Spelen en uitproberen

Tijdens mijn studie hoorde ik steeds dat je studietijd een ‘speeltuin’ is. Dáár is ruimte om op ontdekkingstocht te gaan. Als gevolg trok ik de conclusie dat je dus tijdens je werkende leven helemaal weet hoe de vork in de steel zit en dat er geen plek meer is voor een infantiele speelsessie. Dat is helemaal niet waar. Zoals ik in de vorige blogpost al aangaf is het prima als je niet weet waar je mee bezig bent. Juist door nieuwe dingen uit te proberen kun je innoveren. Mijn werkende leven is dus nog steeds een speeltuin en door continu te testen én uit te proberen houdt ik mezelf scherp en leer ik nieuwe dingen.

Lang verhaal kort

Het einde van een studie betekent totaal niet dat je klaar bent met leren. Zo leerde ik mezelf na mijn studie een compleet nieuw vakgebied aan. Ik leerde taken die op dat moment nog in geen enkele studie aan bod kwamen. En mijn belangrijkste leermethode? Trial and error. Geen ruimte voor fouten: alleen voor leermomenten.

Na al die jaren moet ik mezelf daar nog steeds af en toe aan herinneren… jij ook?

In 2014 studeerde ik af aan Kunstacademie AKV St. Joost met de scriptie ‘Goed. Over grafisch ontwerp in een tijd waarin alles mogelijk is.’. Hoewel sommige informatie wellicht inmiddels verouderd is, is mijn blik als student op het werkveld (van toen) nog steeds relevant. Ben je nieuwsgierig? Dan kun je de scriptie downloaden door onderstaand formulier in te vullen.

Download Goed.

* Verplicht veld